Izbor knjiga

Proročanstva koja izazivaju najveću pažnju i divljenje religioznih Jevreja, hrišćana i drugih izučavalaca Biblije svakako su ona koja se odnose na Mesiju – Spasitelja. Da li su te proročke najave ispunile u Isusu? Pogledajte:

ISUS HRIST – Ispunjena proročanstva (pdf) < VIDEO >

Pavle Simović: Tri dana i tri noći u srcu zemlje (pdf)

Veliki broj proročanstava veže se za istorijske događaje. Jedan od najupečatljivjih primjera nalazimo u knjizi proroka Nauma koji je prorekao uništenje Ninive, prijestonice Asirije, i najavio da će se čak i ime tog grada zaboraviti. Njegovo se proročanstvo ispunilo tako doslovno, da su kritičari ukazivali na nepostojanje Ninive u svim drugim istorijskim izveštajima kao dokaz da Biblija sadrži mitove starih naroda — sve dok savremeni arheolozi nijesu pronašli ruševine toga drevnog grada.

Dr Branislav Mihajlović: BIBLIJSKA PROROČANSTVA – Nestale civilizacije (video)

Vrlo je važno da razumijemo da Bog uvijek daje proročanstva kao putokaze svojem narodu i kao dokaz da On drži pod kontrolom sve događaje i pokrete, koliko se god oni činili velikim, nepredvidivim i konfuznim. Osnovne smjernice su različite faze realizacija Plana spasenja, a smjene svjetskih carstava dolaze kao istorijska potvrda vremena.

Mnoga proročanstva su se, na žalost, ispunila upravo na Božjem narodu jer nijesu slušali svoje proroke i opomene koje su dobijali preko njih. Tako je stradao i bio rasijan Izrael, prvo sjeverno carstvo, a zatim i Juda.

Ako bismo birali najljepšu proročku knjigu, vjerujemo da bi se većina složila da je to knjiga proroka Isaije. Svaka od njih je lijepa i važna na svoj način. Ipak, posebnu pažnju treba posvetiti knjizi proroka Danila i Otkrivenju Jovanovom, jer sadrže proročku panoramu sve do kraja vremena i konačne realizacije Plana spasenja. Iz tog razloga posvećena im je zasebna stranica na ovom sajtu.

Print Friendly

Arhiva članaka