Izbor knjiga

Ako imate problem da komunicirate sa Bogom koga nikada niste videli, ni čuli – ne brinite. Bog je našao način da ostvari komunikaciju sa svakim od nas. Pokušajte da se setite neke osobe koju ste nedavno upoznali i odgovorite na sledeće pitanje: Šta je bilo potrebno za vaše upoznavanje? Možda ćete reći da ste tu osobu pre svega morali da vidite, pa je tek onda krenuo razgovor sa njom. Međutim, šta je sa onim poznanstvima preko društvenih mreža? Da li ste imali priliku da komunicirate sa nekom osobom koju nikada niste videli, ni čuli, već ste jedino sa njom razmenjivali poruke? Mlađim osobama su ovakva poznanstva sigurno poznata, jer je većina njih navikla da na ovaj način upoznaje druge osobe, dok su starije osobe u većini slučajeva obazrivije prema ovakvom načinu upoznavanja.

Bez obzira na to da li sami praktikujemo ovakva upoznavanja ili ne, ona su i te kako moguća. Na sličan način svi mi možemo da komuniciramo sa Bogom koga nikada nismo videli, ni čuli. On nam se obraća kroz Svoju pisanu reč u kojoj se nalaze sve detaljne informacije o Njemu. Već smo spomenuli da je to Biblija ili Sveto pismo. Međutim, kako možemo biti sigurni da je Biblija zaista Božja reč? Sada ću vam navesti neke sopstvene razloge za njeno prihvatanje, koji bi mogli i vama da posluže. Biblija je napisana od strane najmanje 40 ljudi, u razdoblju od 1500 godina, u više različitih zemalja, na tri različita jezika: hebrejskom, aramejskom i grčkom. Pored svega navedenog, ona predstavlja savršeno uklopljenu celinu koja nije protivrečna samoj sebi. Takođe, u njoj se nalaze brojna proročanstva, koja su do sada već ispunjena, dok druga još uvek čekaju na svoje ispunjenje.

Meni je ovo bilo dovoljno da prihvatim Bibliju kao Božju reč. Posle nekoliko meseci istraživanja i proučavanja, gledanja predavanja koja povezuju nauku sa Biblijom, kao i onih koja govore o ispunjenim proročanstvima, konačno sam donela odluku da je ta knjiga zaista Bogom nadahnuta. Tada sam počela detaljno da je istražujem, što i dalje činim i, ono što je najzanimljivije od svega, uvek uspem da saznam nešto novo o Bogu, ali i o sebi, jer je ta knjiga napisana upravo zbog svih nas. Sigurna sam da u njoj možete pronaći odgovor na svako vaše pitanje, kao i rešenje za svaki vaš problem.

Sada, kada sam vas usmerila na čitanje Svetog pisma, zašto i dalje postoji potreba da vam pišem o Bogu i o našem čovečanstvu kada u njoj možete samostalno pročitati sve što vas zanima? Zato što sigurno postoje određeni pojedinci koji su krenuli da čitaju Bibliju, ali su ubrzo prestali sa tim iz sledećih razloga: Ili su se razočarali u Boga ili su uplašeni za sebe i sopstvenu budućnost ili im je knjiga „preteška“ za čitanje ili nisu navikli da čitaju toliku knjigu ili je nešto drugo u pitanju. Možda ima i onih koji vole da dobiju sve „na gotovo“ ili nemaju vremena za čitanje. Verovatno će ova knjiga dospeti i u ruke onih osoba koje su više puta pročitale Bibliju, ali i dalje imaju nekih svojih nerešenih problema. To je zbog toga što imaju dosta informacija o Bogu koga lično ne poznaju. Oni možda odlično poznaju Božju reč, ali još uvek nisu upoznali Božju ličnost.

Navešću vam jedan primer iz svakodnevnog života koji će vam pojasniti datu tvrdnju. Svako od nas može budno da prati život neke poznate ličnosti. Uzećemo npr. Novaka Đokovića radi lakšeg poređenja. Možemo odgledati svaku njegovu odigranu utakmicu, davanje intervjua, gostovanje u emisijama, da pročitamo sve moguće članke koji su napisani o njegovom životu, da ga pratimo na svim društvenim mrežama itd. Na osnovu dobijenih informacija, možemo saznati sve o njegovim pobedama i porazima. Takođe, možemo saznati neka njegova interesovanja, hobije, postupke i tome slično, ali mi ga zapravo ne poznajemo.

Da bismo uopšte mogli nekoga da poznajemo, potrebno je da mu se učestalo obraćamo i da mu iznosimo lične stvari iz našeg života. Nije dovoljno da o toj osobi stalno nešto slušamo, jer uz pomoć jednosmerne komunikacije nikada nećemo izgraditi zdrave i kvalitetne odnose. Ona će izazvati naše divljenje, obožavanje, zaluđivanje, maštanje i sanjarenje, dok će druga strana uglavnom biti pasivna. U većini slučajeva neće ni biti svesna našeg prisustva. Međutim, Bog od nas očekuje nešto više. On želi da Mu pričamo kako se osećamo, o čemu razmišljamo, šta nas muči, šta nas čini srećnim, kako smo proveli dan, kakve planove imamo itd. Preciznije rečeno, On želi da Mu se poveravamo kao što se poveravamo svom najboljem prijatelju, čemu nam zapravo i služi molitva. On ne želi da Mu se obraćamo kao roboti, koji će uvek izrecitovati unapred naučene stihove, već čezne za tim da Mu otvorimo svoju dušu i da oslušnemo na kraju molitve šta On nama ima da kaže. Zbog toga je potrebno da samostalno čitamo Njegovu reč kako bi mogao da nam lično govori kroz nju.

Pre nego što odlučite da samostalno čitate Bibliju, u ovoj knjizi ćete dobiti neke zanimljive i korisne informacije koje će vas najverovatnije iznenaditi, a samim tim i motivisati na dalje istraživanje. Dobro bi bilo da svaku od njih samostalno proveravate kako bi bili uvereni i sigurni da je sve ovo istina. Ne dajte da na vaše odluke utiču stavovi drugih ljudi, koje samostalno niste proverili, jer nijedan čovek ne bi trebalo da donosi odluke umesto vas. Setite se da imate potpunu slobodu da izaberete da li ćete nešto da činite ili ne, da li ćete nešto da čitate ili ne, da li ćete u nešto da verujete ili ne. Upravo zbog našeg slobodnog izbora, na nama leži ogromna odgovornost, jer svaki naš izbor donosi sa sobom određene posledice – ispravni izbori donose dobro, a pogrešni zlo.

Jelena Grubović

Print Friendly, PDF & Email

Pitaj ili komentariši

Arhiva članaka