Spiritizam | Institut za izučavanje religije

Izbor knjiga

Spiritizam (nekromantija) je okultna praksa razgovaranja sa mrtvima, konsultovanja mrtvih ljudi, između ostalog da bi prorekli budućnost. Spiritizam je postojao tokom cijele ljudske istorije, ali je posle izvjesne pauze danas sve prisutniji. Smatra se da je moderni spiritizam otpočeo 1848. godine u SAD, u državi Njujork. U gradu Hajdsvilu živjela je porodica Foks. U svojoj kući su često čuli neko čudno kucanje. Često se događalo da se namještaj premještao. Nijesu znali šta se zbiva, i bili su uplašeni…

Međutim, ispravno teološko znanje i biblijska religija otvaraju nam pogled iza zavjese tako da ne moramo imati apsolutno nikakvih nedoumica oko toga ko stoji iza ovih tajanstvenih radnji. U knjizi Ponovljenog zakona, Bog je jasno osudio sve okutne prakse:

„Kad uđeš u zemlju koju ti daje Gospod, tvoj Bog, ne uči se da činiš odvratne stvari koje čine oni narodi. Neka se kod tebe ne nađe niko ko bi svog sina ili svoju kćer provodio kroz vatru, ni koji gata, ni koji se bavi magijom, ni koji proriče po zvijezdama, ni vračar, ni koji baca čini, ni koji priziva duhove, ni opsenar, ni koji pita mrtve. Jer ko god tako nešto čini odvratan je Gospodu, i zbog takvih odvratnih stvari Gospod, tvoj Bog, tjera te narode ispred tebe. Budi poslušan Gospodu, svom Bogu. Jep ti narodi, koje ćeš otjerati s njihovog posjeda, slušaju one koji se bave magijom i one koji gataju, ali tebi to ne dopušta Gospod, tvoj Bog.“ (5. Mojsijeva 18:9-14)

SPIRITIZAM (pdf)

Pavle Simović: EGZORCISTA

U knjizi Velika borba, poglavlje 30. zasebno se bavi spiritizmom.

Print Friendly, PDF & Email

Arhiva članaka