Po definiciji, „crkva“ je: 1) građevina za javnu hrišćansku službu; 2) sveštenstvo ili činovništvo vjerskog tijela; 3) tijelo ili organizacija ili religijski vjernici; 4) javna božanska služba; 5) sveštenička profesija. (Merriam-Webster Dictionary)

Ali grčka riječ „eklesija“ koja se u većini Biblija prevodi kao „crkva“ uopšte nema to značenje. Taj termin doslovno znači „pozvani“ (iz svijeta od Boga), „skupština“ ili „skup“, i nikad, u nijednom slučaju, se ne odnosi na građevinu niti na sveštenstvo.

Da li su crkve Božje ustanove? Otkud crkve vode porijeklo? Zašto mnoštvo crkava i vjerskih zajednica, čak unutar jednog religijskog pravca kao što je hrišćanstvo (procjenjuje se da u svijetu postoji oko 34.000 denoniminacija i oko 37 miliona kongregacija)?

ŠTA JE SEKTA?
Sekta je svaka socijalna grupa koja, bez obzira na formu postojanja ili organizovanja ili broj članova, vrši prevarnu zloupotrebu stanja neznanja i situacije slabosti pojedinaca, dovodeći ih u stanje fizičke, psihičke ili materijalne zavisnosti.

Sa stanovišta biblijske religioznosti, sektom ili jeresi se može nazvati svaki oblik indoktrinacije ili zastranjivanja od cjelovite biblijske nauke, čija suština je sadržana u Božjem otkrivenju istine i plana spasenja.

Kako se na stranici Paganizam nalaze materijali koji razobličavaju sistem tradicionalne religije i crkava, ovdje ćemo se uglavnom baviti specifičnim javnosti poznatim vjerskim zajednicama i onima koje (lažno) tvrde da su zasnovane na biblijskoj teologiji.

Napominjemo da istraživanja Instituta nikad nijesu usmjerena protiv pojedinaca, niti promovišu ono što se popularno naziva „govorom mržnje“, već se bave konceptima za koje na osnovu Božjeg pisanog otkrivenja, naučnih, istorijskih i drugih činjenica utvrđujemo da li su validni ili nijesu.

Jehovini svjedoci

Adventisti

Harizmatici | Sajentolozi | Mormoni

Pentekostalni i harizmatski pokret

BRANHAMOVCI: Vilijam Branham – Božiji čovjek ili lažni prorok (pdf)

Sajentološka crkva (pdf)

Mormoni – Crkva Isusa Hrista svetaca poslednjih dana (pdf)

Dispenzacionalisti i oni koji vjeruju da će se Božja obećanja ispuniti na doslovnom Izraelu