Pouzdanost biblijskih proročanstava je neupitna. Veliki broj proročanstava veže se za istorijske događaje. Jedan od najupečatljivjih primjera nalazimo u knjizi proroka Nahuma koji je prorekao uništenje Ninive, prijestonice Asirije, i najavio da će se čak i ime tog grada zaboraviti. Njegovo se proročanstvo ispunilo tako doslovno, da su kritičari ukazivali na nepostojanje Ninive u svim drugim istorijskim izvještajima kao dokaz da Biblija sadrži mitove starih naroda — sve dok savremeni arheolozi nijesu pronašli ruševine toga drevnog grada. Evo još nekih primjera istorijskog ispunjenja proročanstava:

Primjer 1: Proročanstvo iz Isaije 44: 28 – 45:1-4

„Govorim o Kiru: ‘On je moj pastir i izvršiće sve što želim’, izvršiće ono što sam rekao za Jerusalim: ‘Opet će se izgraditi’, i za hram: ‘Položiće se njegovi temelji.’ Ovako govori Gospod svom pomazaniku Kiru, koga drži za desnicu, da pred njim pokori narode i raspaše bokove kraljevima, da pred njim otvori dvokrilna vrata, da nijedna vrata ne budu zatvorena: ‘Ja ću ići pred tobom i poravnaću neravne puteve. Razbiću bakarna vrata, slomiću gvozdene prevornice. Daću ti blago koje se nalazi u tami i na skrivenim mjestima, da bi znao da sam ja Gospod, onaj koji te zove po imenu, Izraelov Bog. Radi svog sluge Jakova, radi Izraela, svog izabranika, pozvao sam te po imenu. Časno sam ti ime dao, iako me nisi poznavao.“

Ispunjenje:

Persijski kralj Kir još nije ni bio rođen kada je ovo proročanstvo bilo zapisano. Jevreji nisu bili odvedeni u vavilonsko izgnanstvo sve do razdoblja 617-607. prije n.e., a Jerusalim i njegov Hram nisu bili uništeni sve do 607. prije n.e. Proročanstvo se do u pojedinosti ispunilo počevši od 539. prije n.e. Kir je skrenuo vode rijeke Eufrat u vještačko jezero, riječna vrata grada Vavilona bila su nesmotreno ostavljena otvorena u vrijeme slavlja u gradu, i Vavilon je pao u ruke Medijanaca i Persijanaca pod vođstvom Kira. Potom je Kir oslobodio jevrejske izgnanike i poslao ih natrag u Jerusalim s uputstvom da tamo ponovo izgrade Gospodnji hram (Light From The Ancient Past, Princeton, 1959, Jack Finegan, pp. 227-229)

Primjer 2: Proročanstvo iz Jeremije 49:17,18

„Edom će postati strašan prizor. Ko god prođe pored njega gledaće zaprepašćeno i zviždaće u čudu zbog svih njegovih nevolja. Kada bude razoren, kao što su bili razoreni Sodom i Gomor i gradovi oko njih,’ kaže Gospod, ‘niko od ljudi neće tamo živjeti, niko od ljudskih sinova neće se u njemu nastaniti.“

Ispunjenje:

Juda Makabejac je u drugom vijeku prije n.e. otjerao Edomce iz Palestine, a 109. prije n.e. Jovan Hirkanej, makabejski vođa, proširio je kraljevstvo Jude na zapadne djelove edomskih zemalja. U prvom vijeku prije n.e. navala Rimljana izbrisala je poslednji trag edomske nezavisnosti… Nakon razorenja Jerusalima od strane Rimljana 70. n.e. naziv Idumeja (Edom) nestao je iz istorije. (The New Funk and Wagnalls Encyclopedia, 1952, knj.11, str.4114) Zanimljivo je da se ispunjenje ovog proročanstva proteže do naših dana, te se ni na koji način ne može tvrditi da je ono zapisano nakon ispunjenja.

Primjer 3: Razumijevanje proročanstava o 390 dana i 40 dana u Ezekielu 4

Članak >>>

Primjer 4: Proročanstvo o Tiru: da li se ispunilo ili ne?

Članak >>>

Primjer 5: Proročanstvo iz Luke 19:41-44; 21:20,21

„Kad se približio i vidio grad, zaplaka je nad njim i rekao: ‘ Da si barem u ovaj dan spoznao šta je potrebno za mir tvoj! Ali sada je to skriveno od tvojih očiju. Jer će ti doći dani kad će tvoji neprijatelji podići šančeve oko tebe i opkoliće te i pritisnuće te sa svih strana. I sravniće sa zemljom tebe i tvoju decu u tebi. Neće ostaviti u tebi ni kamen na kamenu, jer nisi prepoznao vreme svog pohođenja.’ … Kad vidite da je Jerusalim opkolila vojska i ulogorila se oko njega, tada znajte da se njegovo opustošenje približilo. Tada oni koji budu u Judeji neka bježe u gore. Oni koji budu u gradu neka ga napuste, a oni koji budu u selima neka ne ulaze u grad.

Ispunjenje:

Jerusalim se bunio protiv Rima, pa je 66. n.e. rimska vojska pod Cestijem Galom napala grad. Međutim, kako izvještava jevrejski istoričar Josif Flavije, rimski zapovjednik je „iznenada povukao svoje trupe, napustio nadu, iako nije došlo do obrta i bez ikakvog razloga se povukao iz grada.“ (Josephus, the Jewish War, Penguin Classics, 1969, str.167) To je omogućilo hrišćanima da pobjegnu iz grada, pa su to i učinili, te su otišli u gore Pela, preko Jordana, prema onome što piše Euzebije Pamfilije u svojoj knjizi „Eklesijastička istorija“. Zatim je oko vremena Pashe 70. n.e. general Titus opkolio grad, oko kog je za samo tri dana izgrađena kružna ograda dugačka više od 7 km, i posle pet mjeseci Jerusalim je pao. „Sam Jerusalim je sistematski uništen, a hram pretvoren u ruševine. Arheološke iskopine danas pokazuju koliko je bilo razorno uništenje jevrejskih zgrada po čitavoj zemlji.“ (The Bible and Archeology, Grand Rapids, Mich., 1962, J.A. Thompson, p. 299)

Međutim, proročanstva koja izazivaju najveću pažnju i divljenje religioznih Jevreja, hrišćana i drugih izučavalaca Biblije svakako su ona koja se odnose na Mesiju – Spasitelja. Da li su te proročke najave ispunile u Isusu? Pogledajte:

ISUS HRIST – Ispunjena proročanstva (pdf)

Da li je Isus razapet u srijedu, četvrtak ili petak? (pdf)

Dr Branislav Mihajlović: NEPOGREŠIVA PROROČANSTVA (video)

Vrlo je važno da razumijemo da Bog uvijek daje proročanstva kao putokaze svojem narodu i kao dokaz da On drži pod kontrolom sve događaje i pokrete, koliko se god oni činili velikim, nepredvidivim i konfuznim. Osnovne smjernice su date kroz različite faze Plana spasenja, a smjene svjetskih carstava dolaze kao istorijska potvrda vremena.

Mnoga proročanstva su se, na žalost, ispunila upravo na Božjem narodu jer nijesu slušali svoje proroke i opomene koje su dobijali preko njih. Tako je stradao i bio rasijan Izrael, prvo sjeverno carstvo, a zatim i Juda.

Ako bismo birali najljepšu proročku knjigu, vjerujemo da bi se većina složila da je to knjiga proroka Isaije. Svaka od njih je lijepa i važna na svoj način. Ipak, posebnu pažnju treba posvetiti knjizi proroka Danila i Otkrivenju Jovanovom, jer sadrže proročku panoramu sve do kraja vremena i konačne realizacije Plana spasenja. Iz tog razloga posvećena im je zasebna stranica na ovom sajtu.

Jedan veliki istorijski proročki blok odnosi se na vremenski period od 1260 dana (doslovnih godina) tokom kojeg Božji narod, oličen u Ženi koja nosi duhovno nasleđe izvorne religije još od Adama, mora da se sklanja u pustinju (vidi Otkrivenje 12:6). Taj period upravo predstavlja najpomračeniju i najviše falsifikovanu istoriju od postanja svijeta kroz lažiranje razvoja hrišćanstva. Knjiga Pobjedonosna istina koju je napisao dr Bendžamin Džordž Vilkinson predstavlja oživljavanje pokopane i skrivane istine o povlačenju Božjeg naroda na pusta i skrovita mjesta i strašnom progonstvu kojem su bili izloženi od združene sile misterijske otpale religije i svjetovne vlasti, oličene u Rimokatoličkoj crkvi.