U raznim i vrlo brojnim pravcima misticizma čovjeku se nudi znanje koje drugi „obični smrtnici“ ne posjeduju, koji „ne shvataju kakve moći mogu da imaju“ i „ne znaju šta je prava suština života.“ Ovo je jedna od glavnih platformi na kojoj misticizam gradi.

Istočnjačke religije prepakovale su svoje „proizvode“ i preplavile zapadno tržište. Razne sekte našle su svoje brojne sledbenike, a gurui postigli neslućene „uspjehe“ i pri tome dobro zaradili na račun svoga stada. Joga i meditacija postale su veoma popularne i upražnjavaju se u mnogim tzv. fitnes klubovima i drugdje. Jedan od mamaca koji se vješto podmeće uz ove okultne radnje je propagiranje zdravih stilova života i makrobiotičke ishrane, po obrascu da obmana najbolje uspijeva ako se smiješa sa dovoljnom količinom istine ili poluistine.

Joga potiče od riječi sanskritskog jezika „Yug“, što znači „jedinstvo“ (sa božanskim, sa višom sviješću). Joga je razrađena grupa metoda, koji treba da pomoću asketizma, fizičkih vježbi, duhovne tehnike i meditacije oslobode ljudsku dušu od svega što je ovozemaljsko. Njenu osnovu čine praktična iskustva mnogih generacija koje su jogu upražnjavale. Oslobođenje, kome joga teži, ostvaruje se kroz „putovanje duša“ – reinkarnaciju. Nepročišćena duša mora stalno da ulazi u kolotečinu života – da živi, usavršava se, a nakon smrti ponovo stupa u matericu i ponovo se rađa. Tek onda, kada duša uspije da se potpuno i savršeno pročisti, ona doseže iskupljenje sopstvenom snagom, a time i oslobođenje od daljeg utjelovljenja (reinkarnacije). Iskupljenje istovremeno znači sjedinjenje pojedinačne duše (atman) sa svjetskom dušom (brahman).

Joga dolazi iz Indije i svoje korjene ima u hinduizmu.

Dalekoistočna psiho-fizička disciplina joga je oduvijek bila okultna tehnika promjene svijesti putem tjelesnih vježbi. Postoji nekoliko glavnih pravaca joge: hata joga, prana joga, karma joga, bakti joga, kundalini joga, tantra joga i stotine različitih verzija nekih od ovih joga pravaca. Joga je nastala u drevna vremena u Indiji, daleko prije pojave Bude koji je zaslužan za meditativnu jogu, a kasnije i za razvoj zen joge.

Takozvana solarna joga (gledanje u sunce ili sungazing) je posebno opasna, jer pored uvlačenja u okultizam postoji velika vjerovatnoća da praktikant trajno ošteti oči.

Svrha joga tehnika, ma koja da se koristi, je balansiranje tijela i uma osobe odnosno uspostavljanje kontrole uma nad tijelom, što se dugotrajnom praksom i postiže. Spisi o jogi ne lažu kada opisuju stanja svijesti i tijela kroz koja praktikant joge prolazi. To jeste tako kako je opisano, znanje koje je stiglo i dosegnuto kroz generacije učitelja joge i njihovih učenika.

Međutim, ono što učitelj joge nikada ne kaže je da je joga okultna disciplina. Otuda u jogi kao i u svakoj okultnoj disciplini imate inicijaciju u unutrašnja znanja, imate bogove i boginje (demone) koji vas vode kroz finije nivoe znanja. Svakako da podgojena domaćica ili neobaviještena mladež koja krene na jogu o tome nema pojma, oni misli da je joga skup vježbi istezanja i angažovanja tijela, uz svjesno disanje, vježbi koje su dobre za tijelo i zdravlje. Njima to prija i oni ne razmišljaju mnogo dalje, jer se joga reklamira kao zdrava i da se primjenjuje u mnogim bolnicama.

To su sve poluistine kojima se pecaju duše naivnih da priđu jogi, prvo kao vježbanju, zatim kao stilu života, i na kraju kao životnoj i duhovnoj disciplini koja se upražnjava svakodnevno i u koju se vjeruje kao duhovni put.

Ali istina o Jogi je drugačija. Joga jeste splet gimnastičkih vježbi koje pomažu tijelu, vježbe istezanja, razvlačenja, disanja stomakom, aktivacija svih mišićnih grupa, to nije ništa neobično, takve vježbe postoje i kao Švedska gimnastika, sve one vježbe koje rade sportisti i djeca u školi ili na rehabilitaciji, s tim da u jogi postoji ideologija u pozadini, dok u klasičnim vježbama imamo samo fizičku aktivnost. Pa ipak, New Age vjernicima se više dopada joga, nego školske vježbe istezanja, jer joga donosi obećanje zdravlja, dugovječnosti, mentalne i fizičke snage, posebno ako se bavite ekstremnim oblicima joge, gdje se brzo „oslobađa“ tzv. kundalini energija.

Posebno je u jogi problematičan rad sa čakrama, odnosno spletom nervnih, limfnih i krvožilnih sistema sa žlijezdama, na čijoj se aktivaciji radi pod parolom da se čakre balansiraju i otvore. Otvaranje čakri je zapravo otvaranje za demonske sile, za ulazak duhova u vaš mentalni i psihološki sistem, a ti duhovi se kasnije praktikantu predstavljaju kao nebeski učitelji, avatari ili bogovi, kojih joga ima na stotine.

  • Da bi se čakre što prije otvorile i da bi demoni zavladali vama, od vas se zahtijeva nekoliko ključni stvari koje to potpomažu:
  • Da radite jogu i tijelo stavljate u asane – položaje koji pomažu ulazak demona u vas.
  • Da dišete sa koncentracijom na određena mjesta u tijelu, kako bi odškrinuli vrata silama koje kucaju.
  • Da meditirate na određen način kako bi se fokusirali na nebitno i amputirali kritičnu svijest i razum bacili u pozadinu (alfa režim), ostavljajući vrata svijesti nezaštićena. Kod brzih sistema joge, gdje se brzo i jako oslobađaju unutrašnje energije, meditacije su obično fokusirane na mandale, toteme, skulpture, „svete“ riječi – bajalice, svjetlost.
  • Da promijenite stil života, da budete vegetarijanci, da se oblačite ekološki, da se tetovirate indijskim okultnim simbolima, da nosite paganske amajlije, da okitite kuću slikama indijskih plavih slonova bogova ili mnogorukih demona.
  • Da vjerujete u karmu, reinkarnaciju, Višnua, točak života i smrti, u dvije energije koje kolaju vašim tijelom i svijetom, o jedinstvu svijeta, akaša hronikama, i čemu sve već ne.

Na kraju, ako ste uporni postajete jogin i doživljavate sve ono što vam je u joga knjigama rečeno. Levitirate, astralno putujete, proričete, bavite se telepatijom, razumijete indijski horoskop, satima sjedite u meditaciji usporavajući srce i kontrolišući organe, ležite na ekserima ne osjećajući bol, spavate malo i kontrolisano, puni ste energije i lakoće, kontrolišete misli i volju drugih ljudi.

Postali ste jogi majstor – ili u realnosti osoba opsjednuta demonom!

Da, postali ste osoba koju su demonske sile obuzele i koje demoni kontrolišu, crpeći iz vašeg tijela energiju. Posledice su zastrašujuće za jogije. Prije svega, jogiji postaju psihički nestabilni, lako se nerviraju, padaju u vatru, sitnice ih uznemiravaju, psihološka ravnoteža i otpornost na stres im je umanjena. Stoga jogi mora da živi izolovano da bi održao svoju psihološku ravnotežu, mora da se izoluje, jer ne može da izdrži obične životne okolnosti.

Skupltura jogina iz X ili XI vijeka

Zatim, jogiji postaju opsjednuti nekim idejama, rađa se manija ka određenom načinu bitisanja, bilo da je to stremljenje ekstremnim fizičkim sposobnostima, seksu, asketizmu, ili pak stalnim meditacijama. Često im se pojavljuju demoni na javi kao vizije, a po svjedočenjima bivših jogina i materijalizuju se pred njima napadajući ih i udarajući. Praksa joge je isto što i bajanje, vračanje, astrologija, masonerija, čarobnjaštvo, šamanizam, vještičarenje, okultne lože i inicijacije, sve je to velika obmana okultizma koja se nalazi pod Božjom osudom i vodi u smrt. Jedna od drevnih manifestacija paganizma i vjerovanja u mnoge prirodne sile i bogove.

Jogi praktikanti ne žive fizički zdravo. Iako je na Zapadu putem medija stvoren mit da je joga zdrava disciplina, ona je zdrava samo u maloj mjeri jednostavnog vježbanja, koje se može zamijeniti bilo kojim drugim fitnes vježbama. Posvećeni joga praktikanti često imaju zdravstvene probleme izazvane siromašnom i jednostavnom hranom, imaju probleme sa zglobovima i mišićima jer ih preko mjere izlažu naporima godinama, često boluju od dijabetesa zbog pretjerane upotrebe voća i mlijeka.

Joga vježbe su dobre jedino u umjerenom smislu, kada se koriste za ispravljanje kičme, istezanje mišića, za bolju pokretljivost zglobova, ali samo kao privremena terapija koja se završi za par nedjelja ili mjeseci. I sve te vježbe koje vam trebaju treba izvući iz koncepta same joge, ne povezivati ih sa joga vjerovanjima, meditacijama i stilom života. Posebno ne otvarati čakre joga tehnikama, jer to što vam se obećava dodatna energija, to je samo put u ludilo, jer ta energija koja vam se „podigne od karlice do čakre na vrhu glave“ je demonski upliv, koji pretjerano troši vašu energiju tjerajući vas u prenaglašen energetsko-životni režim. Ta energija dolazi ali vas i ekstremno brzo troši, niko ne doživi duboku starost baveći se tantra jogom i buđenjem kundalinija. Tim prije što ta „životna energija u vidu zmije“ vas psihički upropaštava. Zmija je inače simbol đavola.

Ukoliko razmotrimo profil najpoznatijih oblika joge, možemo prepoznati četiri nivoa.

Prvi nivo ima cilj da studentu joge pomogne da dobije kontrolu nad svojom svijesti i svojim tijelom. Ovaj cilj se postiže kroz mentalne i fizičke vježbe. Mentalne vježbe uključuju meditaciju, autogeno treniranje, koncentraciju i „koan“, litaniju koja uključuje stalno ponavljanje mantre (tajne riječi). Fizičke vježbe uključuju vježbe disanja i razne tjelesne stavove poput stava lotusa, stava kobre i stajanja na glavi. Ovaj prvi nivo je zato po prirodi psihosomatski, stvarajući jedinstvo tijela i uma.

Drugi nivo joge uključuje kontrolu nesvjesnog uma. Kada osoba usavrši drugi nivo, on može da kontroliše i upravlja, na primjer, svojim utrobnim nervima.

Treći nivo joge se bavi ovlađivanjem prirodnih moći. Za ovo na Zapadu ima veoma malo primjera, ali veoma puno na Istoku. Specijalnost tibetanskih jogija jeste da kombinuju magiju i jogu. Posle tri godine šegrtovanja pod lamom, koji je majstor ove vještine, adept (šegrt) mora da bude u stanju da proizvodi energiju u obliku vreline u prirodnim objektima, kao što je topljenje leda putem mentalne koncentracije.

Na četvrtom nivou, jogi dobija majstorstvo mračnih vještina. Lame Tibeta su pogotovo poznate po ovome. Tibetanski jogiji su majstori transa, materijalizacije, ekskurzije duše, telekineze, levitacije, savršeno kontrolisane telepatije i svih vještina spiritizma. Ono što lame uče jeste kult duhova, kult demona.

JOGA – PUT SJEDINJENJA SA DEMONSKIM SILAMA (pdf)

TRANSCENDENTALNA MEDITACIJA – TM (pdf)

KNJIGE PAOLA KOELJA, MEDITACIJA I DEMONI – ISKUSTVO (pdf)

ISKUSTVO SA SOLARNOM JOGOM (pdf)

SKRIVENI SVIJET – Intervju sa mladićem koji je preko istočnjačke mistike pao u duboki satanizam (video)

Zdravo razmišljanje ili relaksacija nije isto što i gore pomenute tehnike. U biblijskoj religiji nema mjesta za mantranje i pražnjenje mozga, već razum treba da dominira svakom našom nakanom (vidi 5. Mojsijeva 4:5, 6; 1. Kraljevima 3:11; 1. Dnevnika 22:12; Izreke Solomunove 2:6, 3:13, 19:8; Danilo 1:17; 2. Petrova 1:5, 3:1; Kološanima 1:9, itd).

Takođe zdrava fizička aktivnost ne treba da ima išta zajedničko sa okultizmom.