Biblija je najčitanija i najprodavanija knjiga svih vremena. Na ovom sajtu nalaze se dokazi da je Biblija autentična Božja Riječ (pogledati stranice Biblija zašto i Biblija i nauka). Biblija je jedinstvena poruka koju je Bog uputio ljudima. Važnost poznavanja Boga ne može se prenaglasiti, a to je moguće samo kroz Bibliju, jer od poznavanja Boga zavisi ne samo kvalitet sadašnjeg života već i budući, vječni život.

Biblija ili, kako se još naziva, Sveto Pismo, do sada je prevedena na preko 1700 svjetskih jezika. Bibliju čini 66 knjiga koje su podijeljene na Stari savez (39 knjiga) i Novi savez (27 knjiga). Bibliju je pisalo najmanje 40 ljudi u razdoblju od 1600 godina (od oko 1500. prije nove ere do 96. godine nove ere), u više različitih zemalja na tri kontinenta (Azija, Afrika i Evropa) i na tri različita jezika: hebrejskom, aramejskom i grčkom.

Najbitniji dokaz da je Biblija Božija Riječ, pored tačnosti Biblije (dokaz rukopisa) i istorije (arheološki nalazi), predstavlja dokaz o nadahnuću. Ono što je krajnji dokaz da je Biblija apsolutna, nadahnuta istina je u njenim natprirodnim dokazima, uključujući i proroštva. Bog je koristio proroke da govore i zapišu Njegovu riječ i Bog koristi čuda kao što su ispunjena proročanstva da bi potvrdio svoje glasnike.

Svi biblijski pisci tvrdili su da poruke koje prenose dolaze od Boga, kao Njegova nadahnuta riječ (vidi 2. Samuelova 23:2; 24:11, 12; 2. Kraljevima 20:4-6; 2. Dnevnika 24:20; 2. Timoteju 3:16; 2. Petrova 1:21; Jeremija 1:9; 26:1, 2;  Djela 1:16; 2. Mojsijeva 4:14-16; 4. Mojsijeva 22:35, 38; Jovan 12:49). Biblija nije odobreno ili autorizovano djelo, niti svojina bilo kojeg čovjeka ili organizacije na svijetu, nego zbirka knjiga koja iza sebe ima Božji autoritet.

U Bibliji je Bog otkrio sebe čovječanstvu, u njoj je zapisana istorija svijeta, od stvaranja koje je bilo prije oko 6000 godina, pa do završetka koje će se dogoditi u budućnosti, kao i ključni događaji tokom tog perioda. U Bibliji se nalaze odgovori na najvažnija životna pitanja, prije svega, kako je čovjek nastao, koji je smisao života, zašto čovjek umire, da li postoji rješenje za problem smrti, po kojim zakonima čovjek može i treba da funkcioniše, kakva je budućnost čovječanstva…

Glavni razlog zašto je Bog nadahnuo pisanje Biblije jeste da čovjeka upozna sa Isusom Hristom, Sinom Božjim. Centralna ličnost u Bibliji je Isus Hrist. Biblija nam detaljno opisuje Isusa Hrista, Njegovo porijeklo, identitet, misiju i Njegov značaj za svakog čovjeka koji će ikada živjeti. Ključna poruka od Boga u Bibliji jeste da je vjera u Isusa Hrista jedini smisao čovjekovog života (pogledati stranice Isus Hrist i Biblijske istine).

Postoji mnoštvo proročanstava u vezi sa Hristom (preko 270!) da bi bilo potrebno nekoliko stranica da se sva navedu. Isus nije imao kontrolu nad mnogim od tih proročanstava, kao što je Njegovo rođenje ili vrijeme kada se rodio. Takođe, šanse da se u jednom čovjeku ispuni bar 16 od tih proročanstava su 1: 10 na 45 stepen. Poređenja radi, postoji manje od 10 na 82 stepen atoma u cijelom svemiru! A Isus, koji je govorio da je Bibliju Božija Riječ, dokazao je svoju pouzdanost i božanstvo svojim uskrsenjem (istorijska činjenica koju nije lako ignorisati).

Iako Biblija ne dokazuje postojanje Boga već to uzima kao gotovu činjenicu, bavljenje ovom temom zahtijeva nešto drugačiji pristup jer se savremene generacije nalaze pod velikim pritiskom ateističke ideologije i indoktrinacije u svim životnim oblastima.

Svaki čovjek, u prvom koraku, na osnovu zdravog razuma, logike i nauke treba i može ustanoviti da postoji Stvoritelj ili Bog, dok u drugom koraku provjerava gdje Bog govori svojim stvorenjima. Nesumnjivo da će svaki iskreni tragalac za istinom doći do Biblije kao Božje riječi upućene čovjeku, iako spoznaje njenih istina mogu da budu odbojne u početku zbog toga što je čovjekovo poimanje života i uopšte realnosti u suprotnosti sa onim što nas Bog obavještava i što traži od čovjeka.

 

Biblija NRP digitalna izdanja

Biblija Novi revidirani prevod (pdf) (Za više informacija pogledati: Biblija NRP, štampano izdanje, aplikacija i epub)

BIBLIJA – Novi revidirani prevod (webhelp verzija)

Biblija NRP u .chm formatu za preuzimanje, pogodna za proučavanje na računaru (chm – Uputstvo za uklanjanje zaštite sa chm datoteke)

 

Biblija NRP epub i aplikacija za mobilne uređaje

Biblija NRP epub verzija (3 MB) može se koristiti na svim mobilnim operativnim sistemima. Potrebno je da instalirate aplikaciju (čitač) epub datoteka odnosno digitalnih knjiga i naravno preuzmete epub Bibliju. Slijede preporuke za aplikaciju:

Korisnici android telefona i drugih mobilnih uređaja mogu preuzeti Biblija NRP aplikaciju:

Biblija Novi revidirani prevod – bilbord 4x3m i 5×2,4m (pdf, pripremljen za štampu)

 

Biblija u audio formatu

Biblija Daničić-Karadžić u mp3 audio formatu (rar arhiva; nakon raspakivanja možete je, po potrebi, narezati na 2 CD-a)

 

SVJETILJKA U TAMI – NEISPRIČANA ISTORIJA BIBLIJE (dokumentarni film)

 

TAJNE BIBLIJE (video)

BIBLIJSKA IMENA I NJIHOVA ZNAČENJA (pdf)